Je Vám po oběde težko?

po obede

Je vám těžko, trpíte plynatostí, cítíte se unavení, nejraději byste šli spát? Přitom máte celý den před sebou. Nezamysleli jste se někdy nad tím, jak je možné, že byste si po obědě šli nejraději lehnout, ačkoliv by vám měla být potrava zdrojem energie, elánu a vitality, ale na místo toho se cítíte vyčerpaně.

Jedním z hlavních důvodů je nedostatečné množství trávících enzymů, které produkuje slinivka břišní.

Pojďme se na to ve zkratce podívat:
Slinivka břišní (pankreas) je součást trávicího ústrojí člověka. Je to žláza s vnitřní sekrecí, která
plní v organismu člověka dvě základní funkce. Jednak produkuje enzymy, které pomáhají trávit přijímanou potravu, a také JINÉ enzymy než trávicí, nutné k fungování a "opravám" v organismu.

Co způsobuje nedostatek enzymů?
Pro strávení tepelně zpracovaného jídla musí tělo všechny enzymy vyprodukovat samo. Oproti trávení živé syrové stravy s vlastním obsahem trávicích enzymů tak musí tělo vyprodukovat výrazně vyšší množství trávicích enzymů. Tělo zkrátka znovu syntetizuje enzymy, které se při tepelné úpravě zničí v hrncích a pánvích, a musí proto do produkce enzymů vložit nejen značnou energii, ale také jednotlivé stavební kameny (aminokyseliny, vitaminy a minerály) potřebné k jejich syntéze. Tak se vlastně zbytečně o tyto látky ochuzujeme a zároveň nadměrně zatěžujeme všechny žlázy, které enzymy vylučují.

Zjednodušeně lze říci, že syrová strava je plná enzymů, tudíž při její konzumaci nezatěžujeme slinivku břišní. Tepelně zpracovaná strava, která prošla teplotou vyšší než 45 °C, žádné živé enzymy neobsahuje, jelikož v průběhu kuchyňské úpravy došlo k jejich zničení, což představuje velkou zátěž pro naše trávení.

Tak a teď se zamyslete, kolikrát denně jíte tepelně, či průmyslově zpracované potraviny? Kolik dní v týdnu? Kolik týdnů v měsíci? A kolik měsíců v roce?

Jeden salát týdně to asi nespasí…

Vědci se shodují na tom, že člověk se rodí s určitou zásobou enzymů, která se v průběhu života vyčerpává. Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí – trávení, dýchání, pohybu, proto je pro nás důležité udržet si vysokou hladinu enzymů i v pozdějším věku. K vyčerpávání enzymatických zásob dochází při konzumaci tepelně upravené stravy.

Je třeba vzít v úvahu, že pokud je tělo nuceno se nadmíru věnovat produkci trávicích enzymů, činí tak nevyhnutelně na úkor enzymů ostatních, kterých s postupem času začne ubývat. Negativní efekt přetížení organismu z nadprodukce trávicích enzymů není patrný okamžitě a problémy se obvykle začnou objevovat až s rostoucím věkem případně při kumulaci zátěží (nevhodná strava + stres + stoupající znečištění). Následkem je předčasná vyčerpanost organismu, únava, obezita, vysoká náchylnost k infekčním i civilizačním nemocem a celková sešlost.

Nejlepším řešením tedy je jíst čistě syrovou stravu nebo tělu enzymy dodávat, obzvlášť jíte-li denně tepelně upravenou stravu.

Newsletter

Facebook

Instagram

Proteinpasta#soybeans#vegan#spinach#nettle#freshfood#rawstyle#rawstore.cz#

Fotka zveřejněná uživatelem Lucie (@rawstore.cz),

Youtube

Máte dotaz? Neváhejte se zeptat

Nevyplňujte toto pole: