Lepek, strašák dnešní doby

lepek

O lepku bylo již napsáno tisíce článků, avšak stále málo na to, aby byla všem jasná jeho škodlivost

Lepek se stal strašákem dnešní doby, díky zdravotním problémům, které jeho konzumace zapříčiňuje. Může za to dnešní přešlechtění obilovin, zatím co se u pšenice špaldy, která byla pěstovaná v minulosti, vyskytovalo pouze 10 % lepku, tak dnes je pšeničná mouka vyráběná ze pšenice ozimé, která obsahuje až 50 % lepku. Vyšlechtěny byly nové tetra a hexaploidní pšenice, které nahrávají potravinářskému průmyslu, ale rozhodně ne lidskému zdraví.

Většina populace se domnívá, že pšenice škodí pouze celiakům. OMYL!!!  Lepek může způsobovat potíže i u lidí, u kterých nebyla celiakie prokázaná. Mimo to, že se lepek může chovat jako nervový toxin, tak také zahleňuje organismus a ucpává střevní klky a mikrokly, tím dochází ke špatnému vstřebávání živin. Chcete-li být zdravý, měli byste příjem lepku hodně výrazně omezit, ještě lépe úplně vyloučit.

Celá staletí byli lidé živeni chlebem z původní pšenice s nízkým obsahem lepku a se zastoupením všech složek obilného zrna (semeno, otruby – oplodí a osemení, jádro – škrob a bílkoviny, klíček – tuky). Dnešní chléb se vyrábí z vymílané pšenice s vysokým obsahem lepku zbavené otrub, a to je největší hrozba pro celé lidstvo.

Hlavní potravina, která nás živí, je bezesporu pšenice. Pšenice se nevyskytuje pouze v pečivu, jak bychom čekali, je mnohdy obsažena také v dalších potravinách (např. těstoviny, instantní káva, alkohol, ovocné i zeleninové přesnídávky, pomazánky, majonézy, uzeniny, masné výrobky, nugeta, vegetariánské náhražky masa aj.).

Pokud se obáváte, že se bez výrobků ze pšenice neobejdete, nemusíte se dlouho znepokojovat, na trhu je řada výrobků, které lepek neobsahují. Jedná se zejména o tyto potraviny: rýže (též mouka, vločky), kukuřice (též mouka, krupice, lupínky), brambory, sója (též vločky, krupice, mouka), jáhly (též vločky), pohanka (též mouka, lámanka), fazole, čočka, hrách, cizrna, ořechy, semena a další.

Měli byste vědět, že je více druhů lepku a každá obilnina obsahuje jiný druh lepku. Lepek (gluten) je složeninou více bílkovin. V případě pšenice jde o dvě hlavní bílkoviny (bílkovinné frakce) gliadin a glutenin. U ječmene je lepek složen ze směsi hordeinu a gluteninů. U žita jde o směs secalinu a gluteninů. Finální složení bílkovin ovsa je poněkud složitější, převažuje u něj avenin, který již můžeme přiřadit ke gluteninům. Nejproblematičtější z této škály lepků je především gliadin, intolerance na další druhy lepku se musí vytestovat individuálně.

 

PORUCHY PŘÍJMU LEPKU, ALERGIE, CELIAKIE

Poruchy u příjmu lepku dělíme do tří kategorií:

  1. Alergie na lepek
  2. Primární vrozená celiakie
  3. Sekundární získaná celiakie

Celiakie není alergie, je to metabolická porucha. Primární vrozená celiakie na všechny druhy lepku je celoživotní a neléčitelná. U sekundární celiakie, která se objeví v průběhu života, jde jen o intoleranci pšenice a je léčitelná.

 

Alergie na lepek se vyskytuje přibližně u 1 % populace (uvádí lékaři). Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na setkání s bílkovinou. Příčinu musíme hledat v nervovém systému, jelikož se jedná o poruchu řídících mechanismů pro imunitní systém. Projevuje se alergickou reakcí v dýchacích cestách, nervovém systému, pálením v ústech a jícnu, zánětem tlustého střeva a vyrážkami.

Primární vrozená celiakie je nevyléčitelná genetická porucha, při níž je nutné dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Projevuje se prudkou reakcí organismu i

na stopové množství lepku. Dochází k ovlivnění psychického i fyzického vývoje.

Vznik speciální imunitní reakce v tenkém střevě vytváří zánět tenkého střeva, vlivem čehož se buňky tenkého střeva rozestupují, což dále ovlivňuje vstřebávání vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bílkovin. Nedostatek živin znamená zhoršený vývoj a zhoršené fungování organismu. Rozestoupenými buňkami se do organismu dostávají celé molekuly cizorodých bílkovin, které ovlivňují nervový systém.

U sekundární získané celiakie je dieta volnější. Člověk trpící touto poruchou se musí vyhýbat obvykle jen pšenici ozimé, která obsahuje gliadin. Další druhy lepku v jiných obilninách většinou nezpůsobují velké problémy: žitný lepek – secalin, ječmenný lepek – hordein, ovesný lepek – avenin.

ŠKODLIVOST LEPKU

Lepek je toxický, jeho nadměrná konzumace zahleňuje organismus a vytváří ložiska. Lepek je nervový toxin, který nastartuje proces spouštění metabolických toxinů. Vlivem přehnané reakce imunitního systému na alergen, kterým je gluten, bývá zatížený nervový systém. Onemocnění způsobené vlivem konzumace pšeničného lepku nemůžeme brát na lehkou váhu, dochází totiž k poškození střevní stěny, což následně způsobuje: chronický zánět sliznice, průjmy, hubnutí, nechutenství, plynatost, zácpu, nevolnosti, bolesti břicha, chudokrevnost a slabost. Střevní stěna je narušena, což vede k poruchám trávení složených cukrů (mléčný, řepný) a k poruše vstřebávání živin, to může způsobovat: úbytek na váze, osteoporózu, anémii, poruchy růstu, mrzutost dětí, ochablé svalstvo, bledost, lámavé nehty, řídnutí vlasů, otoky dolních končetin, únavu, výkyvy nálad atd. 

Jediné co můžeme dělat je, doufat, že se budou tyto informace posouvat dále mezi lidmi formou tiché pošty a způsobovat u informovaných jedinců převraty ve stravování. Řada zastánců zdravé výživy vyhledává celozrnné potraviny nebo původní odrůdy obilí (pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka) anebo bezlepkové obilniny a traviny. Není jednoduché do jednoho článku obsáhnout celou problematiku lepku, proto jsem se snažila alespoň shrnout to nejdůležitější.

Šiřte prosím tento článek dál, pomůžete tím s šíření osvěty o zdraví, pro dobro každého z nás.​

Newsletter

Facebook

Instagram

Proteinpasta#soybeans#vegan#spinach#nettle#freshfood#rawstyle#rawstore.cz#

Fotka zveřejněná uživatelem Lucie (@rawstore.cz),

Youtube

Máte dotaz? Neváhejte se zeptat

Nevyplňujte toto pole: