Únava? Zácpa? Nadýmání? Deprese?

unava

Je to teprve chvilka co odzvonilo svátečnímu období a my opět naskočili do pracovního procesu. Radovánky skončily a je na čase dát se dohromady. Často slýchávám lidi v mém okolí naříkat, jak jsou unavení, jak je trápí nadýmání, špatné vyprazdňování a na závěr, aby toho nebylo málo, nemají ani chuť do života. Nebo je trápí časté nachlazení, vracející se angíny a opětovné nasazení lečky antibiotiky. Za tím vším stojí velice často stav našeho střeva. Vše začíná v kuchyni, to jak se cítíme, jakou máme náladu a jaké výkony podáváme, to vše je odrazem toho, co jíme. Tím pádem se nemůžeme divit, že právě v tomto období se cítíme unavenější a zanesenější víc než kdykoliv před tím. Hodování je konec, už víme jak naložit se zadržováním vody a teď se pojďme ve zkratce podívat, co dělat s nánosy špatně natrávené potravy v našich střevech.

Nejprve trocha anatomie

Střevo je nejdelším úsekem trávicí trubice. U všech savců (včetně člověka) se střevo dělí na dvě části: tenké a tlusté střevo. Tenké střevo má funkci zejména vstřebávací – má za úkol vstřebávat z potravy do krve živiny. Trávicí šťávy štěpí jednotlivé složky potravy na základní součásti – jednoduché cukry, aminokyseliny, jednoduché tuky a mastné kyseliny. Další štěpení těchto součástí probíhá na povrchu střevních buněk a potom dochází k jejich vlastnímu vstřebávání přímo do krve.

Tlusté střevo má na starosti vylučování již nepotřebných zplodin z těla ven. Hlavní funkce tlustého střeva je převážně absorpce vody, pasáž zbytků potravy a jejich odstranění z těla, ale také trávení vlákniny (díky činnosti střevních bakterií, které rozkládají jinak nestravitelné zbytky).

Ve stěně tenkého střeva se nachází speciální útvary buněk, které sehrávají velmi důležitou úlohu při obraně organismu – ve fungování imunitního systému. Tenké střevo totiž obsahuje mohutný lymfatický aparát s významnou rolí v imunologických dějích – takzvané Peyerovy plaky. Tenké střevo je první branou, kterou procházejí mnohé cizorodé látky do organismu. V imunitní tkáni tenkého střeva se tvoří, jako reakce na cizorodé látky, velké množství protilátek třídy IgA, které chrání sliznici zde, ale i v jiných orgánech. Proto je pro nás tato imunitní tkáň nesmírně důležitá.

 

Takže, abych to zjednodušila.

Střevo je základem našeho zdraví.
V jakém stavu máme střeva, tak se cítíme a tak vypadáme.
Síla našeho imunitního systému závisí na stavu našeho střeva ze 70 až 90%!!!

 

Čím déle budete odkládat péči o svou stravu, tím větší práci budete mít s očistou vašeho střeva a tím dříve se ocitnete v nepříjemných zdravotních problémech. Všechny chemicky zpracovávané potraviny (uzeniny!!!), mléčné výrobky (kromě vykvašených), maso (trávíme ho až 72 hodin), cukrovinky, cukr a káva (překyseluje nám organismus a v kyselém prostředí se daří dobře kvasinkám, plísním) atd., nám porušují rovnováhu mikrokultury našeho střeva. Dochází k tomu, že prospěšná mikroflóra je zničena (k tomu dochází i užíváním antibiotik), nepříznivá mikroflóra se rozmnoží, dochází ke kvašení, hnití trávené potravy a vzniká kal, kterým si zalepujeme střevo. Kal se postupně přilepuje na stěny střeva, přidávají se další a další vrstvy, ty tvrdnou a vznikají tzv. kalové kameny (v takovém pivním kulatém pupíku jich může být i 10kg!!!).

Oslabené a špinavé tlusté střevo se okamžitě projevuje na stavu naší dýchací soustavy a na naší imunitě, takže pak často chytneme kdejakou virózu! Je to také základ našich alergických potíží! Intoxikace těla skrze tlusté střevo ovlivňuje náš nervový systém a tím i naší náladu.

Párovým orgánem tlustého střeva jsou totiž plíce a vše, co s nimi souvisí.

Veškeré nemoci, které se nám objevují v oblasti horních cest dýchacích, mají původ v tlustém střevu!!

Teď je vám tedy již naprosto jasné, proč antibiotika nemohou vyřešit nemoci horních cest dýchacích, naopak, přispívají k jejich stálému opakování. Ano, vytlučou nám totiž náš acidophilus ze střev, tam se po ukončení ATB terapie následně přemnoží nepříznivé ostatní mikroorganismy a ty přecházejí po sliznicích nejen do okolních orgánů, ale také oslabují naše plíce a vše, co s nimi souvisí! Takže rýma je vlastně hlen, mající svůj původ ve střevě - obvykle hlen z mléčných výrobků. Často stačí si „odhlenit“ střevo a přestat jíst mléčné výrobky a už nikdy mít rýmu nemusíte!

Co tedy vyloučit ze stravy?
Čím jednodušeji budeme jíst, tím proběhne očista lépe. V každém případě je nutné vyřadit uzeniny, sladkosti a cukr, mléčné výrobky, bílou mouku a všechny chemicky upravované potraviny.

A co naopak zařadit?

Jezte především obiloviny, zeleninu, ovoce, luštěniny, zelené potraviny atd.. Snažit se o dělenou stravu a správnou kombinaci potravin. Dále je třeba zařadit kvalitní probiotika, která narovnají vaší mikrofloruhttp://rawvitaminy.cz/raw-vitaminy/enzymy-probiotika, enzymy, které vám pomohou napravit vaše trávení a v neposlední řadě pravidelně zařazovat očistu střev http://rawvitaminy.cz/raw-vitaminy/detoxikace.

Pamatujte!!! Vždy je daleko levnější prevence než samotná léčba….

Newsletter

Facebook

Instagram

Proteinpasta#soybeans#vegan#spinach#nettle#freshfood#rawstyle#rawstore.cz#

Fotka zveřejněná uživatelem Lucie (@rawstore.cz),

Youtube

Máte dotaz? Neváhejte se zeptat

Nevyplňujte toto pole: